5 produktów wspomagających odchudzanie

Co liczy się najbardziej podczas odchudzania? Wiadomo – bilans kaloryczny musi być ujemny. Żeby tego dokonać, należy spożywać mniejsze porcje produktów, i starać się o to, by były to rzeczy niskokaloryczne. Dodatkowo, osoby odchudzające się powinny włączyć do swojego menu artykuły żywnościowe, które mają dodatkowe właściwości – spalania tłuszczu, przyspieszania przemiany materii, hamowania apetytu. Stosując je podczas zbilansowanej diety, można osiągnąć efekt zrzucenia nadprogramowych kilogramów jeszcze szybciej!

Oto 5 wyjątkowych produktów, które z pewnością wspomogą Cię w batalii o piękną sylwetkę, gdy będziesz je spożywać regularnie!

  1. Olej kokosowy. Tak, jest on tłuszczem, ale tłuszczem bardzo wyjątkowym, ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne oraz korzyści, jakie przynosi dla organizmu. Przede wszystkim, w skład struktury oleju kokosowego wchodzą średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, tak zwane MCFA. W porównaniu do niego, inne tłuszcze, których popularnie używamy w kuchni, są zbudowane z kwasów tłuszczowych długołańcuchowych. Takie kwasy wymagają podzielenia na mniejsze fragmenty, zanim zostaną zmetabolizowane. Olej kokosowy nie wymaga tego dzielenia, a zatem może trafiać wprost do komórek. Tam zostaje przetworzony na energię. To właśnie powód, dla którego olej kokosowy nie podnosi poziomu złego cholesterolu. Oprócz tego wspiera zwiększanie rezerw energetycznych organizmu, tym samym przyspieszając przemianę materii. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że jak to tłuszcz – syci na długo i sprawia, że nie podjadamy między posiłkami. Tym samym jest jednym z ciekawszych, bo przecież tłuszczowych, produktów na liście artykułów spożywczych o właściwościach odchudzających.
  2. Ananas. Dieta osób odchudzających się powinna obfitować w warzywa i owoce. Ananas, jako przedstawiciel grupy owoców egzotycznych, zdecydowanie powinien znajdować się w diecie osób starających się o utratę tkanki tłuszczowej. Ale to niejedyny powód, dla którego trafił na tę listę. Jest on owocem zawierającym spore ilości bromelainy. To bardzo charakterystyczna substancja, która zwiększa przyswajalność białek. Jak to się ma do odchudzania? Podczas diety redukcyjnej mięśnie osoby odchudzającej się mogą również ulec osłabieniu. Bromelaina sprawia, że tkanka mięśniowa w trakcie odchudzania pozostaje nienaruszona. Oprócz bromelainy, ananas jest owocem dobrym i przydatnym w odchudzaniu, bo bardzo słodkim, a mało kalorycznym. 100 gram tego owocu zawiera zaledwie 56 kcal. Swobodnie można więc zafundować sobie plasterek ananasa na deser nie martwiąc się o dodatkowe kilogramy, a zaspokajając apetyt na coś słodkiego.
  3. Drożdże. To bardzo ważny, bazowy składnik naszych ulubionych babeczek drożdżowych, pączków lub ciasta na pizzę. Ale one same wcale nie są tuczące – w 100 gramach drożdży jest zaledwie 85 kcal, a standardowa kostka produktu to przecież około 20 g. I nie chodzi o to, aby na diecie redukcyjnej zajadać się pizzą i faworkami, ale o to, aby… pić drożdże. Niewielki kawałek, około 10 g drożdży warto zalać gorącą wodą lub mlekiem, aby unieczynnić procesy fermentacyjne, a następnie po ostudzeniu wypić. Co daje taka mikstura? Drożdże są bardzo bogate w witaminy z grupy B, wpływające świetnie na cerę, włosy i paznokcie, ale również na układ nerwowy. Oprócz tego, zawierają też duże ilości chromu. Ten pierwiastek ma natomiast jedną, fascynującą właściwość – hamuje apetyt, szczególnie na słodycze! Najlepiej spożyć takie rozpuszczone drożdże codziennie rano, na czczo. Nie zaleca się takich kuracji stosować przez długi czas, a jedynie przez około miesiąc, trzy lub cztery razy do roku. Kuracja drożdżami poprawi wygląd włosów, cery i paznokci, wspiera odbudowę i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a do tego świetnie wspomaga odchudzanie, hamując chęć na podjadanie. Problematyczny może być jedynie odrzucający smak oraz zapach drożdży – nie każdy go akceptuje. Pewnym ułatwieniem może być rozpuszczanie ich niewielkiej ilości w mleku lub po prostu picie z zatkanym nosem. Choć picie drożdży jest bardzo starą i bardzo zalecaną metodą wspierającą nasze zdrowie, zmuszanie się do tej kuracji nie jest najlepszym pomysłem.
  4. Arbuz. Do takiej kuracji to chyba nikogo nie trzeba namawiać! Arbuz działa wspomagająco w procesie odchudzania jako niskokaloryczny deser, którego aż 90% zawartości stanowi woda. Spożyty przed posiłkiem fantastycznie wypełnia żołądek, i jest wspaniałym zastrzykiem likopenu, a także witamin: A i C. Arbuz przed obiadem jest sposobem na to, jak wypełnić swój żołądek w nieszkodliwy sposób, zaspokoić swój apetyt na słodycze, a dzięki temu – nie wciskać w siebie maksymalnej porcji obiadu, lecz skończyć w połowie. Takie proste tricki są przydatne u osób, które mają niską motywację do odchudzania, lub po prostu zbyt wiele pokus sprawia, że nie potrafią opanować nadmiernej ochoty na słodycze lub pyszne sezonowe owoce.
  5. Jajka. Swego czasu dużo mówiło się o potencjalnie szkodliwym wpływie jaj na podwyższanie poziomu cholesterolu we krwi, ale na szczęście obecnie ten mit został już dawno obalony. Na szczęście – bo okazało się, że jajka nie tylko nie wpływają negatywnie na zdrowie osób zagrożonych chorobami krążenia, ale wręcz pomagają w odchudzaniu! Jedno jajo kurze to zaledwie 75 kcal, ale aż 7 g białka. Białko z jaj jest pełnowartościowe, odgrywa wspaniałą rolę jako budulec mięśni lub przy regeneracji skóry, a dodatkowo syci na długi czas. Jaja kurze są jednym z najbardziej lubianych przez wiele osób produktów spożywczych. Usmażone bez masła, na suchej patelni, mają zmniejszoną zawartość tłuszczu, a smakują równie pysznie, szczególnie z ulubionymi dodatkami, jak np. szczypiorek czy kurki. Jaja na twardo mogą być świetnymi składnikami sałatek warzywnych, a w postaci omletu – są sposobem na to, jak przemycić do śniadania porcję warzyw lub owoców!

Zabierając się za odchudzanie, warto podejść do niego od bardzo technicznej strony – między innymi analizując tego rodzaju zestawienia produktów, które w tym procesie pomagają. Jest jeszcze jeden prosty trick – tabele produktów z niskim indeksem glikemicznym, które podpowiadają, jakie artykuły spożywcze są najbezpieczniejsze nie tylko dla diabetyków, ale również dla osób odchudzających się. Przez analizę takich tabel i zestawień produktów można uświadomić sobie jedną ciekawą rzecz. Otóż, okazuje się, że produkty zalecane w trakcie odchudzania to nie tylko marchew i sałata. To także wiele lubianych przez wiele osób rodzajów chudych mięs, tłustych ryb, niektórych gatunków serów. Odchudzanie nie powoduje, że dieta musi być monotonna i bez polotu. Wręcz przeciwnie – wiele przypraw, które nadają smak ulubionym daniom, ma także właściwości wspomagające odchudzanie i przyspieszające spalanie tłuszczu.

Zanim zabierzesz się za odchudzanie, poświęć chwilę na zbudowanie listy swoich ulubionych, niskokalorycznych lub po prostu polecanych ze względu na zdrowotne właściwości produktów. Na ich podstawie będzie Ci łatwiej robić zakupy, a potem komponować zdrowe i niskokaloryczne posiłki!




Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *